Početak prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže

01/06/2016 by Sinisa Vukman

Na području opštine Brod zvanično su započeli radovi na projektu Rehabilitacije i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Brod“.

Ovaj projekat, koji se provodi u još 23 opštine na području Bosne i Hercegovine, predviđa rekonstrukciju i sanaciju postojećih vodovodnih i kanalizacionih cijevi, ugradnju novih, kao i niz drugih tehničkih unapređenja na području cijele opštine, a iz oblasti vodosnabdijevanja, kao i tretiranja otpadnih voda.

„Ovo je jedan od najvažnijih projekata koji se provodi na području Broda, jer njegova implementacija predstavlja poboljšanje jedne od osnovnih komunalnih funkcija svake opštine, a to je vodosnabdijevanje“, izjavio je Ilija Jovičić, Načelnik opštine Brod.

Ovaj projekat se provodi u tri faze, gdje prva, aktuelna, faza podrazumijeva izvođenje radova na riješavanju problema neredovnog vodosnabdijevanja na seoskom području. Predviđeni su radovi na izgradnji glavnog projekta bunara za vodosnabdijevanje na lokaciji Dubokovac u Brodu, izgradnja vodovoda u Liješću, izgradnja vodovoda u Sijekovcu, te zamjena sekcijskih zatvarača u gradskom i seoskom području.

Nakon provedenog javnog tendera za izvođenje prve faze izabrano je preduzeće „Higra“ d.o.o. iz Bijeljine. Procijenjena vrijednost Ugovora je oko 1.150.000 KM.

„Trenutno se radi na izgradnji dva cijevovoda, prvi dužine od 3.5 km u Liješću, a drugi 3.7 km u Sijekovcu, te da se obe ove lokacije uprestenuju u jedan potpun sistem“, istakao je Dragan Sarić, direktor Higre.
Sarić je dodao da je ugovorom naveden rok od 10 mjeseci, ali ukoliko vremenski uslovi dopuste, smatra da će se radovi navedeni u Ugovoru realizovati za 6 mjeseci.

Ukupna procijenjena vrijednost na radova za sve tri faze ovog projekta iznosi oko 9.000.000 KM, od čega opština Brod učestvuje sa 50%, Vlada Republike Srpske 35%, dok preostala sredstva obezbijeđuje Evropska-investiciona banka.

U protekle dve godine, izvršeno je projektovanje, idejno rješenje, uređenje imovinsko-pravnih odnosa, a u sklopu procesa projektovanja grupa konsultanata Evropske-investicione banke je boravila dva mjeseca na području opštine Brod.

Sredinom jula očekuje se raspisivanje javnog tendera za izbor izvođača za drugu fazu ovog projekta.

Izvor: Opstina Brod

 
 
 
powered by2004 - 2015