Vučijak- Marš "Putevima prvog srpskog egzodusa u BiH"

06/06/2016 by Sinisa Vukman

U Brodu je obilježena 24. godišnjica stradanja i progona 16 hiljada Srba, koje su 1992. godine sa protjerale regularne Hrvatske oružane snage i pripadnici paravojnih muslimansko-hrvatskih jedinica.
Marš “Putevima prvog srpskog egzodusa u BiH”, organizuje se u znak sjećanja na sve stradale Srbe u proteklom ratu sa područja opština Brod, Doboj, Derventa i Modriča.

Tri stotine učesnika marširalo je 10 kilometara, dok je 25 maratonaca i 15 biciklista za isto vrijeme iz centra Broda do Spomen crkve na Lipi prešlo 27 kilometara.
U crkvi je služen parastos, a na Spomen-obilježje pored crkve na Lipi položeni su vijenci.

U Podnovlju je sinoć služen parastos u znak sjećanja na sve stradale srpske borce i civile sa područja Broda, Doboja, Dervente, Vukosavlja i Modriče u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, čime je počela tradicionalna dvodnevna manifestacija Dani Lipe na Vučijaku.

Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Brod Ilija Јovičić, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, predstavnici opština Modriča, Derventa i Vukosavlje i borčkih organizacija koje djeluju na ovom području, kao i brojni građani. Nakon molitve položeni su vijenci na spomen-obilježje poginulima.

Јučerašnji dio manifestacije je završen paljenjem tradicionalne Vučijačke vatre.

Ovo je bio uvod u današnji glavni dio manifestacije u mjestu Lipa, udaljenom osam kilometara od Podnovlja, gdje su vođene borbe u proteklom ratu.

Izvor:RTRS

 
 
 
powered by2004 - 2015