Modernizacija Rafinerije može biti gotova iduće godine

17/06/2016 by admin

Modernizacija Rafinerije nafte u Brodu, u ekološkom smislu, mogla bi započeti i biti gotova tokom iduće godine, rečeno je danas u Slavonskom Brodu.

– Nakon dugo vremena od strane predstavnika rafinerije dobili smo konkretne prijedloge vezane uz rješenje problema onečišćenja vazduha u Slavonskom Brodu i Brodu. Govori se o zajedničkoj saradnji hrvatske i bosanske strane, Optima grupe i hrvatskih preduzeća na plinofikaciji, odnosno nabavi prirodnog plina s hrvatske na stranu BiH, gdje bi u procesu plinofkiacije rafinerije dobili ključno rješenje za poboljšanje kvalitete vazduha i života – rekla je pomoćnica ministra zaštite okoliša, Marija Šćulac Domac nakon sastanka Međunarodne radne grupe, koja je svoj sastanak održala danas u Slavonskom Brodu.

Ono što hrvatska strana očekuje je da iza najavljenih poteza, koje je obećalo visoka delegacija Rafinerije u čijoj su pratnji bila i dva ruska ambasadora, stoje i konkretne akcije.

– To znači kako ćemo mi insistirati na daljnjem provođenju svih onih mjera koje su vezane i uz ekološku dozvolu Rafinerije, ali i što raniji završetak rekonstrukcije energane, kako bi se u procesu trošilo što manje ekološki neprihvatljivog mazuta. Direktor Optime je dao garanciju da je ta rekonstrukcija pri kraju i već time će doći do manje emisije onečišćujućih tvari – najavil je Šćulac Domac.

Da je to tako potvrdio je i zamjenik generalnog direktora kompanije Zarubrežnjeft i direktor sam upravljačke kompanije Optima grupe, Andrej Valerij Ozerov.

– Prvotno planirani dolazak plina ogrankom južnog toka trebao bi biti zamjenjen prirodnim plinom s hrvatskog teritorija. Čim dobijemo takvu političku dozvolu mi možemo krenuti s projektom plinofikacije. Naime, tehničko riješenje postoji. Ukupna dužina tog plinovoda iznosit će osam kilometara, a vrijednost investicije je pet miliona eura. Projekt plinofikacije, zajedno s izgradnjom nove energane pomoći da se u potpunosti isključi ispuštanje sumporvodonika u atmosferu, ali i smanje ostale emisije štetnih tvari te će pomoći da se poboljša situacija s kvalitetom vazduha i u Slavonskom Brodu i u Brodu – kazao je Ozerov, izrazivši zadovoljstvo što je na današnjem sastanku bilo govora i o najavi organizovanja sastanka na nivou vlada Hrvatske i BiH na kojem bi trebalo bii riječi o ubrzavanju donošenja političkih odluka vezanih uz transport plina.

I dok su na današnjem sastanku postignuti nekakvi pomaci, a predstavnici hrvatske strane obećali kako će spomenuti sastanak predstavnika dvije države pokušati realizovati u narednih mjesec dana, četvero Brođana ispred zgrade Gradske uprave protestovalo je pokušavajući transparentima i pjesmom sudionicima sastanka dati do znanja kako je vremena za rješavanje ovog problema sve manje te da što skorije očekuju konkretne rezultate.

Preuzeto sa sbplus.hr

 
powered by2004 - 2015