Delegacija iz Poljske u trodnevnoj posjeti opštini Brod

27/07/2016 by admin

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić zajedno sa svojim saradnicima, danas je organizovao prijem za delegaciju iz Poljske koja je u trodnevnoj posjeti opštini Brod.

Načelnik opštine je pozdravio delegaciju i poželio dobrodošlicu, te je naprije ukratko predstavio opštinu, njene karakteristike i istorijat, ali  i izrazio zahvalnost na dolasku, a posebno istako želju za saradnju sa ovom Opštinom.

Prijemu su prisustvovali direktori javnih ustanova i preduzeća, načelnici odjeljenja, značajni privrednici opštine Brod, koji su se obratili delegaciji predstavljajući svoje napredke, probleme i uopšteno njihovo djelovanje.

Delegacija iz Poljske dolazi iz mjesta Grodzsik Wielkopolski, koju je Načelnik sa sa svojim saradnicima posjetio prošle godine kako bi upoznao njihovu Opštinu, kulturu način djelovanja, a sve u cilju bratimljenja, za koje se nadaju da će ostvariti upravo njihovom posjetom naše Opštine.

Načelnik opštine Brod rekao je da su ostvarili prijateljske odnose sa jednom naprednom Opštinom koja je od 2004. godine u  Evropskoj uniji, a rezultate koja ova Opština ostvaruje u Evropskoj uniji su zapanjujući, kao i da se od ove Opštine može mnogo toga naučiti, a vjeruje da će saradnja prvo biti zasnovana na sportskim i kulturnim aktivnostima.

Jovičić je dodao da su upravo njihova iskustva, nama od velike koristi, te je istakao da IPA fondovi zahtjevaju opštinu koja nije u EU, i jednu koja je unutar Evropske unije, te na taj način mogu ostvariti zajedničke interese obe Opštine, poput apliciranih projekata Revitalizacije vodovodne mreže, sporstka dovrana u Liješću, rekonstrukcija i osposobljavanje zdravstvenog sektora, kao i niz drugih programa,  te da ovih dana očekuje potpisivanje zajedničkog sporazuma o saradnji.

On je dodao da opština Brod želi ostvariti saradnju sa Opštinom iz Poljske posebno na poljima ekologije, komunalne djelatnosti i naravno razvoja privrede i zapošljavanja na kojima  potencira i sama  Evropska unija .

Načelnik opštine Grodzsik Wielkopolsk Henryk Szymański rekao je da je glavni cilj dolaska njihove delgacije da se ostvari saradnja između ove dvije Opštine, te da se saradnja zasniva na različitim nivoima, a prvenstveno sportu, omladini i privredi.

On je dodao da se nada da će saradnja biti iz godine u  godinu sve jača i da će što je najbitnije ostvariti rezultate, te izrazio veliku zahvalnost na gostoljubivosti .

Delegacija iz Poljske u svojoj posjeti Broda, pogledaće sve privredne kao i turističke potencijale opštine Brod, a nakon prijema u opštini zaputili su se posjeti Vodovoda, postrojenju za preradu vode, kao i Gradskih bazena.

Foto i tekst: opstina-brod.net

 
 
 
powered by2004 - 2015