Putinov poklon od 10 milijuna eura za čišći zrak u Sl.Brodu

05/12/2016 by Sinisa Vukman

Ruska Federacija spremna je u cijelosti platiti uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju u Bosanskom Brodu i o tome pregovara s hrvatskim izvođačima. Na taj način dramatično bi se smanjilo onečišćenje zraka koje godinama doslovno izluđuje i ugrožava zdravlje stanovnika Slavonskog Broda, preko rijeke Save, u Hrvatskoj.

Ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, dr. Anvar Azimov, otkrio je za 24sata detalje tog plana koji bi konačno omogućio rješenje, kako on kaže, “najiritantnijeg problema” u odnosima Moskve i Zagreba.

“Iako smo dosad investirali nekoliko milijuna eura u filtre i zaštitu okoliša u bosanskobrodskoj rafineriji, postoji samo jedno pravo i konačno rješenje”, otkriva ruski diplomat.

Rafinerija u Bosanskom Brodu vlasništvo je ruske državne tvrtke Zarubezhneft iz Moskve. Energana rafinerija, koja pokreće strojeve za preradu sirove nafte, radi na onu istu naftu koju prerađuje. S obzirom na to da je riječ o sirovini koja ima veliki postotak kemijskih nečistoća, najviše opasnog sumpora, onečišćenje je golemo i ugrožava stanovništo u oba Broda, Bosanskom i Slavonskom.

“Ako bi se rafinerija prebacila na pogon plinom, mi smo spremni sve to platiti”, tvrdi dr. Azimov. U tom slučaju sirovu naftu u energani rafinerije zamijenio bi plin koji je puno čišći i ekološki prihvatljiviji, a to bi dramatično smanjilo zagađenje zraka i okoliša. Cijena cijelog projekta je oko 10 milijuna eura i Rusija plaća sve.

“Razgovaramo o mogućim opcijama izvođenja projekta s privatnim izvođačima iz Hrvatske”, kaže ruski diplomat koji je osobno posjetio Slavonski i Bosanski Brod kako bi se uvjerio u razmjere onečišćenja.

Za finalizaciju je potrebno sagraditi dio posebnog plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije.

“Siguran sam da bismo tako eliminirali 90 posto zagađenja”, uvjerava ruski veleposlanik. Prof. dr. Igor Dekanić, ugledni stručnjak za naftu, potvrdio je da mogućnost uvođenja plina u rafineriju umnogome smanjuje razinu onečišćenja.

“Da, to je moguće. Uvođenje plina, kao što je slučaj u modernim rafinerijama, dovelo bi do smanjenja onečišćenja.”

On kaže da to i nije sasvim nova ideja za rafineriju u Bosanskom Brodu te da je već ranije spomenuta takva mogućnost. S druge strane, Rusi, osim troška, vide i mogućnost stanovite zarade jer bi plin, za pogon rafinerije, dolazio iz Rusije. Republika Hrvatska i vlasti u BiH, odnosno Republici Srpskoj, već dulje neuspješno pregovaraju o saniranju onečišćenja zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Unatoč potpisanim protokolima, stanovnici Slavonskog Broda ne vide bilo kakvo poboljšanje. Istodobno, rafinerija bilježi ozbiljne gubitke koji rastu iz godine u godinu. Prihodi su u ozbiljnom padu zbog stanja u naftnom biznisu u svijetu. Prema objavljenim podacima, ukupan gubitak rafinerije u Bosanskom Brodu narastao je na ukupno 284 milijuna eura.

Izvor:brodportal.hr

 
 
 
powered by2004 - 2015