Vazduh zagađeniji u Zagrebu nego u Slavonskom Brodu

14/12/2016 by Sinisa Vukman

Banjaluka – Ne postoji nijedan relevantan pokazatelj da je dominantni zagađivač Slavonskog Broda Rafinerija nafte u Brodu zbog čega su tvrdnje predsjednika Odbora Hrvatskog sabora za zaštitu okoline i prirode Gordan Marasa neopravdane.

Ovo su istakli u “Optima grupi” i dodali da u okolini Slavonskog Broda ima nekoliko kotlovnica koje rade na mazut, a vazduh dodatno zagađuje i gradska deponija.

– U ljetnjem periodu kada Rafinerija bilježi maksimalan obim prerade i kada nisu aktivne kotlovnice domaćinstava, nema prekoračenja graničnih vrijednosti pokazatelja zagađenja – rekli su u “Optimi”.

Poređenja radi, navode da su granične vrijednosti azot-dioksida i benzena u granicama normale u Slavonskom Brodu, dok su iznad dozvoljene vrijednosti u Zagrebu.

U “Optima grupi” kažu da je u modernizaciju Rafinerije nafte Brod do sada uloženo 525 miliona maraka, te da je na području Broda i Slavonskog Broda došlo do značajnog unapređenja stanja vazduha na ovom prostoru.

– Grupacija “Nestro” je u ovoj godini investirala više od 20 miliona KM u projekte iz oblasti ekologije i unapređenja životne sredine, a mjere definisane ekološkom dozvolom, koja važi do kraja 2021. godine, sprovode se po planu – rekli su u “Optima grupi”.

Gordan Maras rekao je u ponedjeljak da se mora pronaći način da preko Jadranskog naftovoda bude ograničena ili obustavljena isporuka nafte Rafineriji u Brodu sve dok ta fabrika ne bude modernizovana i zadovoljila ekološke standarde.

On je naveo da je kvalitet vazduha u Slavonskom Brodu, ako se pogledaju mjerenja, zagađeniji nego ranije.

Izvor Glas Srpske

 
 
 
powered by2004 - 2015