Raspravljano o gasifikaciji Rafinerije u Brodu

23/12/2016 by admin

Radna grupa za praćenje stanja vazduha na teritoriji Broda i Slavonskog Broda raspravljala je o rekonstrukciji kotlovskog postrojenja u Rafineriji nafte Brod da bi se stekli uslovi da kotlovi koriste gas kao energent, što bi doprinijelo poboljašanju kvaliteta vazduha.

Od članova Radne grupe zatraženo je da u okviru nadležnosti institucija iz kojih su delegirani pomognu realizaciju ovog projekta, jer bi se postigli značajni rezultati u smanjenju emisija iz kotlova Rafinerije, saopštilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Na jučerašnjem sastanku je razgovarano o obnavljanju ekološke dozvole za Rafineriju, izvještaju o sprovedenim i planiranim mjerama i aktivnostima u skladu sa ekološkom dozvolom, kvalitetu vazduha na ovom području i drugim temama značajnim za životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

U okviru prezentacija o kvalitetu vazduha na ovom području za period juli – decembar konstatovano je da je od 2012. godine uočen pad vrijednosti pojedinih zagađivača, što je rezultat i primijenjenih mjera iz ekološke dozvole u Rafineriji nafte Brod.

Ova radna grupa formirana je 2012. godine poslije bilateralnog sastanka ministara iz Hrvatske i BiH u okviru saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

U Radnu grupu iz BiH imenovani su predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za javno zdravstvo, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Rafinerije nafte Brod.

Izvor: RTRS

 
 
 
powered by2004 - 2015