OPET SMO NA ISPITU HUMANOSTI

22/05/2017 by admin

Naša Opština će, u okviru akcije „Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske, drugu godinu zaredom ugostiti grupu djece iz ove južne srpske pokrajine. U goste nam dolaze djeca iz opštine Gračanica, iz Osnovne škole „Kralj Milutin“. Od 48-oro djece, koja nam dolaze u goste, doći će 29 djevojčica i 19 dječaka. Djeca su uzrasta od 11 do 14 godine, i u Brodu će boraviti u periodu od 17. do 24. juna ove godine.

 

Da podsjetimo, prošle godine, u drugoj polovini avgusta, kod nas je boravilo 50-oro djece iz sela Pasjane kod Gnjilana. Tada je ovo za Brođane bio veliki ispit ljudskosti i humanosti. U goste su nam došla djeca iz jedne, za nas, relativno nepoznate sredine. Djeca, koja su do sada bila uskraćena za mnogo toga u svom dosadašnjem djetinjstvu, odrastala u ambijentu stalnih provopokacija i nerijetkih fizičkih maltretiranja.

Bili su sedam dana, i družeći se sa našom djecom osjetili su slobodu, koju, tamo odakle dolaze, već odavno nemaju. Slobodno su se kretali po našem gradu, sa svojim domaćinima zavirivali u svaki njegov kutak, bez obaveze da se kreću samo u organizavanim grupama, ili ograničenja ulaska u kuću sa prvim sumrakom. Otišli su odavde puni lijepih utisaka, sa željom da se dogodine opet vrate ovdje.

Neće se oni ove godine vratiti ovdje, oni će ove godine u neki drugi grad, drugu školu, da upoznaju neku drugu djecu.

A mi smo i pred sobom i pred Bogom položili jedan veliki i human ispit, i za to dobili priznanja i sa odgovarajućeg nivoa Republike Srpske, i od rukovodstva škole iz Pasjana, ali i od roditelja, čiju smo djecu prošli put ugostili.

 

Međutim, ovim naš zadatak nije završen. Pred nama je novi human i uzvišen zadatak.

Ove godine u Brod će doći, kao što rekosmo, djeca iz Gračanice, iz Osnovne škole „Kralj Milutin“, iz porodica sa troje i više djece. U stvari, iz razgovora sa direktorom ove Škole, u Brod će doći djeca starosti od 11 do 14 godina, iz porodica sa četvoro i više djece. Troje djece tamo ima skoro svaka porodica.

 

U cilju što bolje pripreme provođenja ove akcije načelnik Opštine imenovao je Organizacioni odbor za organizaciju boravka ove djece u Brodu. Organizacioni odbor je već održao nekoliko sastanaka, definisao najvažnije zadatke, i prepoznao potencijalne probleme, na koje treba najviše posvetiti pažnju. Da bi se ova akcija što kvalitetnije pripremila, ovom Odboru, svojim mogućnostima na raspolaganje će se staviti Brodska parohija Srpske pravoslavne crkve, opštinska Boračka organizacija i Kolo srpskih sestara.

 

Prvi i najvažniji korak i zadatak ovog odbora je da obezbijedi smještaj i boravak ove djece sa Kosmeta. U tom pravcu su već pokrenute odgovarajuće aktivnosti, ali one sa sobom nose neke uslovljavajuće sadržaje.

Porodice, odnosno, djeca koja budu primala goste, koji nam dolaze, trebaju da budu istog pola, i približnog uzrasta. S obzirom da nam dolazi 30-ak djevojčica i 20-ak dječaka različitog uzrasta u rasponu od 4 godine, da bi imali sigurnost smještaja po ovim uslovima, potrebno je da imamo povećan kapacitet smještaja kao potencijalnu rezervu.

Apelujemo na sve roditelje, koji imaju djecu navedenog uzrasta, koji su umogućnosti da obezbijede sedmodnevni boravak našim malim gostima da se prijave u prostorije OŠ „Sveti Sava“ ili Boračke organizacije, i time daju veliki i najvažniji doprinos kod gostovanja ove djece u Brodu.

Bez obezbijeđenog smještaja i boravka ni ova akcija neće biti provodiva, niti će imati svoj smisao. Ono što se od domaćina traži, to je smještaj i hrana za goste kao i za svoju djecu, i da sa tim prvim danima raspusta djeca zajedno dožive osjećaj slobode i rasterećenja. Naša djeca od škole i svakodnevnih obaveza, a gosti sa Kosmeta od tmurnog ambijenta iz koga su došli.

Drugi zadatak Organizacionog odbora je da osmisli povremene sadržaje za ovu djecu, kroz kulturne, sportske i zabavne sadržaje. Iskustvo od prošle godine nam govori da ovaj dio možemo još bolje i sadržajnije uraditi nego prošli put. Sredinom sedmice njihovog boravkakod nas, djeca sa Kosmeta će biti primljena kod Predsjednika Republike Srpske. Tom prilikom će biti upriličeno potpisivanje povelja o bratimljenju između škola sa Kosmeta i Republike Srpske, a naša Škola će potpisati povelju sa OŠ „Kralj Milutin“ iz Gračanice.

Poseban zadatak ovog Odbora će biti prikupljanje pomoći za goste sa Kosmeta. Doprinos u ovom smislu daće predstavnici naše Brodske parohije, Kolo srpskih sestara i Boračka organizacija. Optina će, kao i prošle godine snositi svoj teret obaveza u kulturnom, sportskom i zabavnom sadržaju, preuzeti troškove prevoza, i obezbijediti prigodne poklone.

Pred nama je prilika da se pokažemo onakvi kakvi i jesmo, dobri domaćini i humani ljudi. Svako ko ima volju i mogućnost može na svoj način da da doprinos ovoj akciji. Dočekajmo ove stradalnike na dostojanstven i ljudski način. Sjetimo se svoga stradanja u izbjeglištvu, sjetimo se višekratnog boravka naše djece u Grčkoj. Uradimo to sa mišlju da niko, nikad više našu djecu ne bude trebao primati iz ovog razloga iz koga mi primamo ovu djecu.

Neka ni ovaj put ne bude uzaludna jedna tako jednostavna misao našeg blagopočivšeg Patrijarha Pavla: „Budimo ljudi…“ opet i ponovo!

 
 
 
powered by2004 - 2015