Protiv direktnog spajanja rafinerije i Hrvatske

03/11/2017 by Sinisa Vukman

Direktor “BH GASAJasmin Salkić uputio je otvoreno pismo hrvatskoj kompaniji “PLINAKRO” u kojem ističe da je njihova dugogodišnja saradnja bila više nego korektna, ali da je sada narušena jer izjave iz kompanije “PLINAKRO” zbunjuju javnost i iznesenim tvrdnjama ova kompanija opravdava projekat pretvaranja produktovoda u “gasovod“.

Salkić napominje da je podrška kompanije “PLINAKRO” uvijek bila iskrena te na nivou koji je često prevazilazio uobičajene partnerske odnose.

Međutim, podvukao je da nikada nije razmatrana opcija spajanja BIH sa Hrvatskom preko starog produktovoda, već upravo suprotno, da se na bazi izgradnje interkonekcijskog transportnog gasovoda spoje dvije države, a slijedom toga i rafinerija Brod.

 

“Istovremeno, znate, i uvijek ste znali, da Republika Srpska nikada nije dala saglasnost na spajanje dva transportna plinska sistema, upravo iz razloga što taj sistem dolazi iz Republike Hrvatske”, dodao je.

Međutim,naglašava direktor “BH GASA”, danas je “”PLINAKRO” saglasan da se jedan stari produktovod priključi na njihov sistem, koji  je jedan od najmodernijih gasnih sistema u centralnoj i istočnoj Evropi.

 

“Ne samo da planirate to da omogućite, već u javnosti plasirate informacije da pretvaranje produktovoda u “plinovod” neće biti smetnja izgradnji konekcije Slobodnica-Brod-Zenica”.
“Ako neće, kako tvrdite, javno Vas molimo da potvrdite te tvrdnje i započnete izgradnju plinovoda do granice BIH i time dokažete da ovaj produktovod zaista nije smetnja”, piše Salkić.

 

Hrvatska je sa RS potpisala protokol o spajanju starog produktovoda u Brodu sa Hrvatskom, kojim će Rafinerija ostvariti ogromne uštede, a biće smanjeno zagađenje sa obe strane rijeke Save.

 

Izvor: Agencije

 
powered by2004 - 2015